Träningssplit

Postat på

Jag får ganska ofta frågan om vilka muskler man ”ska” träna ihop. Alltså om det till exempel är bättre att träna bröst ihop med triceps än ihop med rygg osv? Mitt svar är, precis som så ofta annars, att det beror på. Vad är ditt mål? Hur prioriterar du? Har du några skador? Hur ligger de andra passen fördelade över veckan?

Det finns ingen regel för detta utan olika människor trivs med olika upplägg. Dock kan man säga att det finns två ledtrådar att kika efter.

1. Vilka är dina priomuskler? Om du försöker förbättra baksida lår och axlar exempelvis så är det en bra idé att inte lägga de muskelgrupperna ihop, för att orka köra stenhårt på båda. Det är också en bra idé att köra dem först i passen, om du till exempel väljer att träna axlar och bröst ihop så börjar du alltså med axlarna. Då ger du dig själv bra förutsättningar att lyckas.

2. Hur stora är de muskelgrupper du ska träna? För att prestera bra är det klokt att inte köra mer än en stor muskelgrupp per pass. Har du bara möjlighet att träna 1-2 pass styrka i veckan så faller förstås den regeln men om vi förutsätter att du har tid för iaf 4 pass. Till stora muskelgrupper räknar jag ben, rygg och axlar. Bröst, mage och armar räknar jag som små, och vader förstås. Vill du prioritera ben så kan det vara en god idé att dela upp på fram och baksida och rygg kan delas på två pass så du kör bredd och djup i olika pass.

Jag fick en kommentar om att jag fått så stora armar förra veckan. Varken armar eller bröst är speciellt högprioriterat hos mig och jag tränar dem ofta ihop. Tänk om alla muskler kunde svara så bra trots ganska lite träning? Kanske mina armar kan ta ett snack med mina vader och dela med sig av lite tips? 

Gravatar Image
Välkommen till första dagen i ditt nya liv! Jag hjälper dig att ta bättre hand om dig själv, antingen du behöver hjälp med att komma igång med träning, se över dina matvanor eller kanske toppa formen inför en tävlingssatsning. Jag har gedigen utbildning och erfarenhet av träning och hälsa på såväl akademisk nivå som inom elitidrottsvärlden. Jag jobbar med löpare, fitnesstävlande och motionärer, oavsett tidigare träningserfarenhet. Jag har gedigen utbildning och lång erfarenhet av träning och hälsa. Låt mig hjälpa dig att ta din träning och hälsa till en ny nivå!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.