Elin Dalslätt- löpare

I november 2010 gav jag mig ut på min vanliga löprunda. Efter en mil kände jag smärta i ljumsken och höften. Jag kontaktade min naprapat som ordinerade mig 2 veckors vila. Vad jag inte visste då var att jag inte skulle kunna genomföra ett ordentligt träningspass på 5,5 år och behöva leva utan det jag gillar bäst, träning.

Jag gick ifrån att ha ett aktivt liv med träning 5-6 gånger i veckan till ett liv helt utan rörelse och träning. Så fort jag försökte springa eller träna så utlöstes smärta i högersidan av kroppen. Framförallt i höften.

 Höften gjorde ont dygnet runt och så fort jag tränade ökade smärtan i min högra sida och smärtmönstret blev bara värre och värre. Jag fick ont i hela min högersida, allt ifrån under foten, knät, höften, ryggen, den raka magmusklen, axlar och nacken. Jag minns hur krävande det var att GÅ 1 km ner till bussen och samtidigt bära min handväska (vill tillägga att jag var van att springa runt två mil). Det gjorde ont i hela kroppen och påverkade hela dagen. Jag hade problem att sitta och lyssna på föreläsningarna i skolan då stillasittande även triggade smärtan. Jag var fast i smärtan och i min egen kropp.

Jag försökte under dessa 5,5 år jaga på en metod som kunde hjälpa min att komma tillbaka till mitt aktiva liv utan smärta. Jag var hos flera olika naprapater, kiropraktorer, osteopater, sjukgymnaster, doktorer och postural terapi. Jag gjorde röntgen och kontaktade även privat sjukvård. Ingen hade något svar och inget hjälpte. Postutal terapi var det enda som gjorde att jag kunde hålla smärtan i någorlunda schack men det hjälpte mig inte att komma tillbaka till mitt liv som en tränande människa. Efter att ha lagt ut massvis med pengar och massvis med tid på rehab som inte gav resultat gav jag tillslut upp. På nyårsafton 2015/2016 bestämde jag mig för att ge upp efter att ha kämpat och jagat i 5,5 år. Jag fick bara acceptera att leva med smärta och att aldrig mer kunna träna igen. 

I januari 2016 nämnde en vän att de skulle springa med Madeleine Rybeck (fitnesscoachen). Jag hade även hört positiva saker om Madde från en annan vän och blev lite nyfiken. Jag gick in på hennes hemsida och slängde iväg ett mejl till Madde. Vilket visade sig vara ett av de bästa besluten jag tagit i hela mitt liv. Jag beskrev min problematik och vad jag gjort för att försöka komma tillbaka till ett aktivt och smärtfritt liv. Madde svarade att vi kunde boka en screening men hon lovade ingenting då mitt fall var väldigt komplext. 

Jag minns första mötet med Madde, jag mötte en noggrann och fokuserad person som lyssnade på min problematik. Första mötet fick jag med mig enkla övningar. Jag måste erkänna att jag var skeptisk till om detta skulle fungera men jag gav det en chans. Vi började från scratch med att bygga upp mig inifrån och jag fick snabbt förståelse för att all den träning jag gjort innan skadan bara var ytlig. Man kan inte ”bygga ett hus utan bärande väggar” vilket jag gjort under många år.
I början av träningen jag fick av Madde gjorde jag mycket aktiveringsövningar, andningsövningar samt rörlighet. Jag minns när vi gjorde wall angels, det var en befrielse att det lättade på alla spänningar i nacke och axlar. Jag minns även en övning där jag ligger över en pilatesboll och ska lyfta höger ben och vänster arm samtidigt jag kunde inte lyfta mitt högerben men plötsligt släppte det efter och kroppen svarade. Lyckan över att kunna lyfta mitt ben utan att det gjorde ont var enorm. 

Efter ett antal pass kunde jag äntligen börja styrketräna med lätta vikter. Vi gick hela tiden långsamt framåt och Madde bromsade mig  för att inte skena iväg och komma tillbaka i smärtspiralen. 

Efter många månader av rehab fick jag äntligen börja springa. Vi körde löpteknik och jag sprang max 30 sekunder i början och gick flera minuter emellan. Även här bromsade Madde mig och vägledde mig för att succesivt öka löpningen på ett sätt som min kropp skulle klara av. Lite mer än ett år efter att jag kontaktade Madde kunde jag äntligen börja springa längre igen. Jag springer idag mellan 5-8 km.

Det har tagit mig tid, tålamod och mycket träning. Jag har vandrat mellan hopp och förtvivlan men jag kan idag stolt och lyckligt säga att jag styrketränar helt utan problematik. Jag lyfter tungt och har fått en stor kärlek till styrketräning. 

Jag har tack vare Madde fått tillbaka min livskvalitet. Jag är en gladare person och är i stort sätt smärtfri idag. Uppkommer någon smärta kan jag dag styra den med de verktyg och den kunskap jag fått av Madde. Jag fungerar bättre som mamma, livskamrat och arbetskamrat då jag slipper ha ont. Jag känner mig stark och har mycket mer energi och livsglädje idag.

Jag kan varmt rekommendera er att gå till Madeleine Rybeck för att få hjälp med er problematik eller för att utveckla er träning. Madde är professionell, förstående, kunnig och oerhört proffsig. Jag hade aldrig varit där jag är idag utan hennes kunskap och hjälp.

 Maria Jansson- ultralöpning 24-timmars

Jag träffade Madeleine första gången hösten 2011 då vi båda sprang Karlstad 6h. Efter det började jag följa hennes blogg och jag sprang sedan första och andra upplagan av Tjejmarathon.

 
Inför mitt tredje VM i 24h-löpning anlitade jag henne för att optimera kostintaget för att kunna höja min nivå ytterligare. 
Vi jobbade tillsammans från februari till april. 
 
Mitt mål var att kunna träna på en hög nivå samtidigt som jag strävade efter att långsamt gå ner i vikt för att prestera på topp på tävlingsdagen.
Utifrån mitt träningsschema fick jag inriktningar av Madde där det framgick hur mycket jag skulle äta beroende på vilket sorts pass jag hade tränat den dagen. 
Varje vecka rapporterade jag min träning och kostintag och fick omedelbar feedback på ett bra och konstruktivt sätt.
 
De sista veckorna innan tävlingen snörde vi åt intaget lite till och kapade allt onödigt.
Trots detta upplevde jag aldrig någon brist på energi under träningen.
När tävlingsdagen infann sig var jag i mitt livs, hittills, bästa form.
 
Jag ger Madeleine mina varmaste rekommendationer och kommer ta hjälp av henne inför viktiga tävlingar i framtiden.
 
//
Maria Jansson
Europamästarinna och VM-bronsmedaljör på 24h-löpning 2015

 

 

 

Magdalena Trumstedt- triathlon

I augusti år 2011 genomförde jag en Ironman.  För dig som inte vet vad det är så är det benämningen på den längsta triathlondistansen. Man simmar 3.8 km, byter om till cykelskor och sitter upp på sadeln i 18 mil. Efter detta springer man 4.2 mil, ett marathon.

– Allt i ett svep, utan paus.

Målet var att ta sig i mål och någonstans visste jag att jag skulle kunna klara det. Jag har en bra grundkondition och en extrem drivkraft.

..Och sedan tog jag även hjälp av Madeleine, en riktigt kunnig och motiverande människa. =)

Det är inte alltid så lätt att coacha inom långdistans-sporter.  Mycket handlar om självdisciplin hos den som ska utföra sporten. Det är ju inte så att coachen hänger med på långpassen och ”peppar” när man känner sig sliten. För sliten det blir man vill jag lova. Och då gäller det att ta fram ”pannben”, men även vara uppmärksam så att man inte skadar sig. Har man drivet och följer ett individuellt anpassat träningsprogram, samt har en god kommunikation med sin coach, så når man sina mål.

När man tränar hårt är det även viktigt att äta rätt och våga VILA. Och det är här jag har Madeleine att tacka först och främst. Det är alltid lättare att ty sig till någon annan och Madeleine är väldigt duktig på att lyssna av och se hur man mår fysiskt, men även var man befinner sig mentalt.

Vi arbetade ihop från mars månad fram till min målgång som var efter 11 timmar och 34 minuter den 6 augusti.

Under träningsperioden hade vi mailkontakt så ofta jag ville, men hörde jag inte av mig på ett tag var hon väldigt duktig på att hålla kontakten vid liv. Vi träffades även en gång i månaden och stämde av om schemat var ok eller om jag ville göra några ändringar pga trötthet eller skador.

Madeleine säger ibland att det är vi klienter som gör jobbet och at hon bara vägleder. Och visst kanske det är så, men hade jag inte fått denna vägledning gällande träning, kost och mental rådgivning hade nog inte resultatet blivit detsamma…

– En första plats!!

Tack snälla! I be back!! =)

 

 

 

 

 

 

 

Wanja Strid- löpning

Jag sprang mycket innan jag fick barn, gärna långt men det gick långsamt och jag hade inga mål eller nån plan. Så blev jag gravid och fick snabbt släppa alla planer på en aktiv graviditet, foglossning och förvärkar gjorde mig helt stillasittande. Graviditet 2 följde snabbt (1,5 år mellan barnen), stillasittande igen. Så när jag äntligen kunde börja träna igen började jag springa lite men kände snabbt att jag ville ha en plan att följa men kände inte riktigt att de gratisprogram man kan hitta passade mig riktigt.

Under min sista graviditet när löpsuget satte in började jag läsa bloggar om folk som sprang. En av mina favoriter blev snabbt fitnesscoachen. Så slog det mig att jag hade läst i nåt inlägg om nån hon coachade. Hittade snabbt infon på hemsidan men tvekade, var det verkligen för en amatör som jag som bara behövde komma ur mammakroppen och få upp flåset? Bestämde mig och skickade iväg ett mail och berättade om vem jag var och vad jag ville. Fick ett snabbt svar, jodå hon hade en lucka och hon kunde hjälpa mig. Jag skickade ett långt mail där jag bland annat för första gången nånsin blev tvungen att formulera tydliga mål med träningen.

Jag ville orka springa en mil i första hand, klara milen under 65 min som nästa steg och 5 km under 30 min.

I februari fick jag mitt första program upplagt enl mina förutsättning och mål och önskemål, en månad blev vi tvungna att pausa pga en skada som krävde löparvila. I slutet av maj sprang jag Vårruset på under 29 min och nu i början av juni sprang jag milen på knappt 62 min. Jag har redan fått revidera mina mål en gång på denna korta tid.

Madde har utöver själva programmen varit ett fantastiskt stöd. Minsta fråga svarar hon på, hon peppar och “skäller” när det behövs (när jag sprungit för långt eller för snabbt) och hon berömmer när jag passerat en viktig gräns eller nått ett mål. Utan hennes program och hennes stöd hade jag fortfarande kämpat på i samma gamla tempo och sagt till alla att jag inte kan springa fort.

De här månaderna har inte bara fått mig i form utan gett mig en annan självkänsla när det gäller löpning, en känsla av att jag kan och att jag vågar satsa och pröva nya saker.

Jag som aldrig vågat springa lopp om jag inte haft en bra anledning till att jag skulle göra ett dåligt resultat, jag har anmält mig till Stockholms halvmarathon i september och för att få extra peppning på vägen har jag anmält mig till gemensamma träningspass en gång i veckan fram till loppet.

Att ha Madde som coach är den bästa träningsinvesteringen jag gjort och jag kommer sakna henne nu när jag ska försöka klara mig på egen hand!

 

 

Katarina Wall Stenberg- mot toppform och trivsel

Våren 2010 hade jag precis fyllt 41 och fullföljt mitt livs första Tjejklassiker.  Jag älskar att träna och har sällan problem med bristande motivation, men efter Tjejklassikern upptäckte jag att jag inte hade något konkret mål längre.  Efter en stunds funderande kom jag på att jag ville prova ett seriöst tränings- och kostupplägg för att se vad jag (trots min ålder!) kunde uppnå på 3 månaders sikt.  Jag tog kontakt med Madde (som jag känner genom min träningsdagbok på Shapelink) och hon föreslog ett 3-månaders program där hon lägger upp kost och träning 4 veckor i taget.  Vi formulerade konkreta mål, som var att komma i 29″ jeans, kunna göra 15 armhävningar på tårna och utveckla löpträningen.  Min första uppgift blev att föra kostdagbok och ge en massa grundinformation till Madde som underlag för programmet.
Jag fick både kostprogrammet och träningsupplägget en vecka i förväg via mail, och de få frågor jag hade svarade hon på samma dag.  Till träningsprogrammet hade hon bifogat länkar där man kunde se hur styrkeövningarna skulle utföras, och det var en stor hjälp.
Under tiden jag körde programmet hade vi mailkontakt ungefär varannan dag och en större utvärdering en gång varje vecka.  Jag mailade Madde ofta med små frågor som till exempel om jag kunde byta plats på några träningspass, hur jag skulle lägga upp måltiderna om jag körde flera pass om dagen och (väldigt ofta) hur jag skulle få i mig vettig mat på restauranger och resor.  Jag fick alltid hjälpsamma, konkreta svar inom några timmar, och kände hela tiden ett stort stöd från Madde.  Hon kommenterade mina träningspass i min träningsdagbok och kom med uppmuntran när jag behövde det som bäst.  Efter 4 veckor fick jag ett nytt program, så det blev totalt 3 program under tiden samarbetet varade.  Madde var väldigt lyhörd för när någon mat inte passade mig eller när jag behövde stuva om i träningen på grund av resor eller annat.  Den veckovisa utvärderingen blev veckans höjdpunkt för mig när jag kunde skriva av mig hur veckan hade varit, och sedan få utförlig, personlig feedback från Madde.
Efter 12 veckor var jag starkare, smalare och hade hittat mer variation och glädje i löpningen.  Den största skillnaden var nog ändå kosten:  Jag hade fått rutiner med bra mat som passade ihop med träningen och gjorde att jag slapp vara hungrig jämt.
Det har gått ett halvår sedan jag gjorde den här satsningen, och jag har behållit de goda tränings- och kostvanorna och kunnat fortsätta att bli starkare, snabbare och mättare!  Jag kan varmt rekommendera Madde till alla som behöver en seriös, kunnig, engagerad och inspirerande coach.