Gästinlägg- jag blev smärtfri efter 5,5 år!

Med jämna mellanrum låter jag mina klienter själva skriva här på hemsidan och berätta om vårt samarbete och hur de har blivit hjälpta mot sina mål av att anlita mig som PT. Det blir ett inspirerande sätt för er att få en inblick i mitt dagliga arbete och jag får också chansen att dela med mig av mina klienters historier, en vardag där jag får följa fantastiska resor men sällan kan prata om dem pga min tystnadsplikt. Jag är så stolt och tacksam över alla duktiga och ambitiösa klienter jag möter, alla kämpar de mot sina individuella mål och vägen är inte alltid spikrak, men det är alltid mödan värt! Nedan kan ni läsa Es berättelse om många års kamp för att komma tillbaka till ett liv med träning och aktivitet, ett liv med livsglädje helt enkelt!

 

 

I november 2010 gav jag mig ut på min vanliga löprunda. Efter en mil kände jag smärta i ljumsken och höften. Jag kontaktade min naprapat som ordinerade mig 2 veckors vila. Vad jag inte visste då var att jag inte skulle kunna genomföra ett ordentligt träningspass på 5,5 år och behöva leva utan det jag gillar bäst, träning.

Jag gick ifrån att ha ett aktivt liv med träning 5-6 gånger i veckan till ett liv helt utan rörelse och träning. Så fort jag försökte springa eller träna så utlöstes smärta i högersidan av kroppen. Framförallt i höften.

 Höften gjorde ont dygnet runt och så fort jag tränade ökade smärtan i min högra sida och smärtmönstret blev bara värre och värre. Jag fick ont i hela min högersida, allt ifrån under foten, knät, höften, ryggen, den raka magmusklen, axlar och nacken. Jag minns hur krävande det var att GÅ 1 km ner till bussen och samtidigt bära min handväska (vill tillägga att jag var van att springa runt två mil). Det gjorde ont i hela kroppen och påverkade hela dagen. Jag hade problem att sitta och lyssna på föreläsningarna i skolan då stillasittande även triggade smärtan. Jag var fast i smärtan och i min egen kropp.

Jag försökte under dessa 5,5 år jaga på en metod som kunde hjälpa min att komma tillbaka till mitt aktiva liv utan smärta. Jag var hos flera olika naprapater, kiropraktorer, osteopater, sjukgymnaster, doktorer och postural terapi. Jag gjorde röntgen och kontaktade även privat sjukvård. Ingen hade något svar och inget hjälpte. Postutal terapi var det enda som gjorde att jag kunde hålla smärtan i någorlunda schack men det hjälpte mig inte att komma tillbaka till mitt liv som en tränande människa. Efter att ha lagt ut massvis med pengar och massvis med tid på rehab som inte gav resultat gav jag tillslut upp. På nyårsafton 2015/2016 bestämde jag mig för att ge upp efter att ha kämpat och jagat i 5,5 år. Jag fick bara acceptera att leva med smärta och att aldrig mer kunna träna igen. 

I januari 2016 nämnde en vän att de skulle springa med Madeleine Rybeck (fitnesscoachen). Jag hade även hört positiva saker om Madde från en annan vän och blev lite nyfiken. Jag gick in på hennes hemsida och slängde iväg ett mejl till Madde. Vilket visade sig vara ett av de bästa besluten jag tagit i hela mitt liv. Jag beskrev min problematik och vad jag gjort för att försöka komma tillbaka till ett aktivt och smärtfritt liv. Madde svarade att vi kunde boka en screening men hon lovade ingenting då mitt fall var väldigt komplext. 

Jag minns första mötet med Madde, jag mötte en noggrann och fokuserad person som lyssnade på min problematik. Första mötet fick jag med mig enkla övningar. Jag måste erkänna att jag var skeptisk till om detta skulle fungera men jag gav det en chans. Vi började från scratch med att bygga upp mig inifrån och jag fick snabbt förståelse för att all den träning jag gjort innan skadan bara var ytlig. Man kan inte ”bygga ett hus utan bärande väggar” vilket jag gjort under många år.
I början av träningen jag fick av Madde gjorde jag mycket aktiveringsövningar, andningsövningar samt rörlighet. Jag minns när vi gjorde wall angels, det var en befrielse att det lättade på alla spänningar i nacke och axlar. Jag minns även en övning där jag ligger över en pilatesboll och ska lyfta höger ben och vänster arm samtidigt jag kunde inte lyfta mitt högerben men plötsligt släppte det efter och kroppen svarade. Lyckan över att kunna lyfta mitt ben utan att det gjorde ont var enorm. 

Efter ett antal pass kunde jag äntligen börja styrketräna med lätta vikter. Vi gick hela tiden långsamt framåt och Madde bromsade mig  för att inte skena iväg och komma tillbaka i smärtspiralen. 

Efter många månader av rehab fick jag äntligen börja springa. Vi körde löpteknik och jag sprang max 30 sekunder i början och gick flera minuter emellan. Även här bromsade Madde mig och vägledde mig för att succesivt öka löpningen på ett sätt som min kropp skulle klara av. Lite mer än ett år efter att jag kontaktade Madde kunde jag äntligen börja springa längre igen. Jag springer idag mellan 5-8 km.

Det har tagit mig tid, tålamod och mycket träning. Jag har vandrat mellan hopp och förtvivlan men jag kan idag stolt och lyckligt säga att jag styrketränar helt utan problematik. Jag lyfter tungt och har fått en stor kärlek till styrketräning. 

Jag har tack vare Madde fått tillbaka min livskvalitet. Jag är en gladare person och är i stort sätt smärtfri idag. Uppkommer någon smärta kan jag dag styra den med de verktyg och den kunskap jag fått av Madde. Jag fungerar bättre som mamma, livskamrat och arbetskamrat då jag slipper ha ont. Jag känner mig stark och har mycket mer energi och livsglädje idag.

Jag kan varmt rekommendera er att gå till Madeleine Rybeck för att få hjälp med er problematik eller för att utveckla er träning. Madde är professionell, förstående, kunnig och oerhört proffsig. Jag hade aldrig varit där jag är idag utan hennes kunskap och hjälp.

Share:

Leave a Reply