Fitnesscoachen reder ut- rörlighetsträning för överrörliga

Nu var det länge sen vi hade något inlägg i serien Fitnesscoachen reder ut, där jag reder ut vad som är sant (enligt den vetenskap vi har idag) och vad som är hittepå, myter, gamla föreställningar eller feltolkningar. Ni hittar alla avsnitt i serien genom att klicka här, för er som missat (bl a om fettförbränning, långa slanka muskler, korrekt bålaktivering och vad som begränsar oss från att utföra en korrekt knäböj).

 

Idag vill jag prata om rörlighetsträning och stretching speciellt riktat till er som är överrörliga i lederna eller har vänner som är det. Jag vänder mig även till er som jobbar som tränare och tror er ha koll på detta ämne. Jag var inne på det i inlägget om stretch och hur vi bör rörlighetsträna (detta) men det inlägget är två år gammalt och ni är nog många som inte har läst det, nu vill jag fördjupa mig mer kring just varför du som överrörlig INTE ska stretcha.

 

Som PT så hör och ser man allt som har med träning att göra. Det är som att ta på sig ett par glasögon som sen inte går att ta av. När jag tränar själv, när jag tränar andra, när jag vistas i miljöer där det pratas träning så matas liksom allt in i hjärnan och läggs på hög. Jag lägger mig aldrig i diskussioner någon har med sin kund, sin vän eller på någon fest tex, om jag inte blir tillfrågad. Jag tycker generellt det är en bra idé att inte ge råd du inte blivit tillfrågad om. Ofta hör jag folk ge märkliga förklaringar till varför du ska göra SI eller SÅ, beroende på något samband de läst eller själva satt ihop i sitt huvud. Just detta med huruvida överrörliga personer ska stretcha är nog ett sånt samband, man ser något, drar slutsatser utifrån den kunskap man har och fattar ett beslut som tyvärr blir förödande för klienten.

 

En person som är överrörlig (minst 4 poäng på Beightonskalan- vet du inte vad den innebär ska du inte jobba med överrörliga alls, är du själv överrörlig eller misstänker att du är det så ta hjälp av en kunnig tränare eller helst sjukgymnast som kan testa dig och förklara det för dig), ska INTE stretcha. Jag har hört förklaringsmodeller om att man ändå bör stretcha MUSKLERNA, eftersom det bara är LEDERNA som är överrörliga, men då har man helt missat hur kroppen faktiskt fungerar som en enhet. Musklerna blir stela EFTERSOM lederna är överrörliga. Det kallas för protective tension och är kroppens sätt att hantera att leden inte stabiliserar som den ska. Musklerna gör helt enkelt vad de kan för att rädda en situation som inte går att bortse ifrån eller bli av med. Desto mer du stretchar dem desto stelare kommer de att bli. En överrörlig person har ofta mycket konstiga smärtor i kroppen, ont på olika ställen hela tiden, det flyttar sig och följer ingen logik. Kroppen försöker hantera den uteblivna stabiliteten i leden genom att spänna och aktivera muskler på olika sätt för att den BEHÖVER det. Det MÅSTE finnas stabilitet i kroppen. Går du på och stretchar en överörlig person så kommer dessa smärtor att fortsätta vandra runt, kanske öka och iaf aldrig försvinna. Vill du hjälpa en överrörlig person att må bättre så är det styrketräning som gäller, lugna kontrollerade rörelser, gärna med kabel eller gummiband för att lära kroppen känna start och stopp i en rörelse. Lägg ditt fokus där och låt alla de på riktigt stela människor vi faktiskt har omkring oss ägna sig åt rörlighetsträning istället, där gör det mycket mer nytta än skada, som det ju faktiskt gör i det här fallet!

 

Stretcha INTE en överrörlig person. Gör det bara inte. Är du överrörlig själv så stretcha inte. Gå inte på yoga. Flasha inte för kompisarna hur du kan vrida in och ut på sig själv. Du skadar din kropp. Vänd dig till en kunnig tränare, få hjälp att sätta ihop ett bra program för styrketräning som kan stabilisera dina leder. Bli medveten i din vardag om hur du beter dig, vilka positioner du sitter och står i osv. Det går absolut att lära sig leva med överrörlighet och att bli av med smärtorna och problemen men det kräver ofta hårt jobb under lång tid. Nu har du iaf mer kunskap om VARFÖR du ska eller inte ska göra olika saker.

 

Lycka till!

 

(Som källa för mina påståenden ovan ligger 6 månaders utbildning hos Tobias Marmheden, den absolut kunnigaste och mest pålästa sjukgymnast jag känner. Jag har även fått dessa åsikter/kunskaper bekräftade av en annan sjukgymnast i min närhet, en kvinna i en av mina löpgrupper,  gällande hantering av just överrörliga. Ovanpå det ligger kunskap om kroppen från 10 år som personlig tränare och hälsocoach, en kandidatexamen i idrottsvetenskap, massörutbildning och ett 20-tal kortare utbildningar med olika inriktningar kring kroppen. Inget av det jag säger, här eller nån annanstans, kommer från saker jag läst på nätet, i någon tidning eller hört på stan, typ. Så vi har fått det sagt.)

Share:

7 comments

 1. Toppen bra inlägg Madde. Just det musklerna är till för. Att stabilisera kroppen

 2. Hej spännande att läsa! Men hur vet man om man är överrörlig eller inte? 🙂

  1. Vi mäter det på vår screening som vi alltid för med nya kunder i mitt team. En sjukgymnast kan också kolla det om du är orolig. Det finns punkter i hela kroppen man går igenom men tex kan du se det om du sträcker dina armar raka och armbågarna liksom böjer sig bakåt. Samma med knäna, om du kan pressa bak dem längre än till rakt så är den leden överrörlig.

 3. Det här är SÅ bra. Det enda jag skulle vilja lägga till som jag själv har lärt mig via “learning by doing” är att det är inte FARLIGT för överrörliga att träna tungt. Men det är givetvis inget man ska börja med på första passet utan först lär man in korrekt rörelsebana med snäll belastning som du beskriver. Kan ta längre eller kortare tid beroende på utgångsläge och tidigare erfarenhet så det är viktigt att ha bra hjälp och skynda långsamt.

  Jag har blivit hjälpt väldigt mycket av att helt enkelt bygga muskler men jag började med ett års grundjobb för att få kroppen att “hänga ihop” innan jag kunde bygga på. Så länge jag sköter min styrketräning är jag mestadels smärtfri. Muskelmassa som orkar hålla ihop de överrörliga lederna är definitivt bra att ha och innebär att jag kan träna som alla andra. Att ta mig till yoga tog lång tid men jag har numera lärt mig att arbeta med kroppen på ett sätt som är bra och funktionellt för mig och som hjälper mig balansera styrka och rörlighet så att jag kan yoga utan att ställa till det för mig själv. Alltså inte yoga med fokus på smidighet och stretch utan mera fokus på flöde, andning och återhämtning!

  1. Helt rätt. Men gör man fel med tunga vikter så kan skadorna bli mkt mer förödande än om man har de vanliga stoppen i lederna så det är större risker för nybörjare eller de som inte vet med sig att de har en överrörlighet.

 4. Min dotter är 7 år och har 8 på beightonskalan, försöker hitta aktiviter som är bra för henne att utföra. Har du tips på några? Jag själv är 38 och har också varit överrörlig, nu mest stel och som du beskriver ont på konstiga ställen. Jag tränar själv mkt styrketräning men känns som kroppen bryts ned av för “hård” träning. Jag har bl.a. Opererat mitt knä och diskbråck som jag tror har haft med överrörligheten att göra. Jag jobbar mkt med trxband bl.a. samt övningar som hjälper till att stabilisera upp muskulaturen kring knäled och bål. Bra skrivet!
  Mvh
  Linda Lundin

  1. Ta hjälp av en sjukgymnast eller en riktigt duktig tränare, ni bör inte experimentera själva. Du är nog fortfarande överrörlig, det försvinner inte. Däremot kan man upplevas som stel pga protective tension. Duskbråck kan mkt väl ha med överrörligheten att göra. Låter som du är på rätt väg!

Leave a Reply