Fitnesscoachens kostskola: 80/20-regeln

Jag får väldigt många frågor om kost och hur man “ska” äta. Vad är bra och dålig mat? Hur mycket “förstör man” om man äter en pizza? “Får” man äta kolhydrater? Osv. Jag tänkte skriva lite om hur jag ser på en sund kosthållning och framförallt en som är hållbar hela livet.

 

Jag tror inte på quix fixes. Av den enkla anledningen att om du drastiskt ändrar hela ditt ätande så kommer förändringen att vara så stor och krävande att du inte orkar upprätthålla den. Jag tror på att göra successiva förändringar i sitt beteende, att rensa ut skräpmat, fokusera på rena råvaror, äta sig mätt, och emellanåt tillåta sig att äta något som inte är speciellt nyttigt men väldigt gott. För även om nyttig mat är supergod så kan det faktiskt vara så att även något traditionellt onyttigt också är gott. Att inbilla dig att du från och med nu bara ska tycka om nyttig mat är lite naivt tycker jag, leta istället efter ett sätt att äta där allt är tillåtet i lagom mängd.

 

Du kan äta allt men inte alltid.

Det finns något som kallas för 80/20-regeln. Den innebär att om du äter 80% bra mat så kan du utan problem äta 20% mat som egentligen är lite för söt eller fet utan att det kommer vara speciellt hälsovådligt. Har du ett viktminskningsmål brukar jag säga att 90/10 är bättre att jobba efter medan du går ner dina önskade kilon men inte i någon diet, ens för den som ska ner till någon extrem tävlingsform tex en boxare, fitnesstjej eller långdistanslöpare inför en stor tävling, inte ens för dem krävs det faktiskt att avstå helt från det onyttiga. Kroppen löser en sån livsstil mycket bra och ditt huvud, psyket, mår otroligt mycket bättre av att du inte sätter upp några förbud.

 

En hälsosam livsstil innebär ett generellt tänk kring bra mat med mycket näring och en aktiv livsstil med träning och motion. Inte ett fanatiskt förhållningssätt där allting är reglerat med järnhand.

 

Share:

Leave a Reply