David bloggar: Att bygga ett hemmagym

Jag har det senaste året jobbat på en liten dröm som jag haft, att ha ett eget gym hemma på gården. Nu är vi snart klara så då tänkte jag dela med mig lite av hur vi har gjort och några tips om någon vill bygga sig ett eget gym hemma. Det finns jusom alltid bra och dåliga sätt att göra och det är skönt om andra slipper göra våra misstag.

 • Det första man bör tänka på är hur mycket plats man har, för skivstänger och träningsutrustning tar ganska stor plats, mer än man kan tro och det krävs visst svängrum.
 • Tänk även på att kolla vad det är för golv, om det håller för den typ av träning som du vill kunna göra där.
 • Fundera på vad du verkligen behöver, och välj utrustning som har många funktioner som t.ex en skivstång som kan användas till det mesta. Maskiner som bara kan göra en rörelse är mycket mindre användbara.
 • När ni väl bestämt storlek på gymet och vilken utrustning som ska finnas så se till att planera väl innan möblering, så det finns plats att använda grejerna utan att behöva plocka undan något annat, för blir det omständigt så finns risken att träningen uteblir. Vissa övningar kräver mer utrymme än andra, vi satte först vår dipsställning där knäbjen ska vara och insåg snabbt att de kommer att krocka så då fick vi flytta om den.

Ambitiös hemmasnickare som jag är så har jag byggt den mesta utrustningen i vårt gym, inte skivstänger och hantlar såklart, men i övrigt den fasta utrustningen. Dels för att jag tycker det är väldigt roligt att få fundera och klura ut lite egna lösningar, och sen sparar det ganska mycket pengar, då gymutrustning inte är direkt gratis. Cablecross och monkeybar samt knäböjsställning är hemmabyggda, dipsställningen jag nämnde tidigare samt ett chinsräcke är också svetsat och fixat hemma.

 

Utöver skivstång och hantlar samt ovan nämnda hemmasnickerier, har du stor nytta av en TRX, en boll, några mattor, kettlebells i olika storlekar, gummiband och kanske en stepbräda eller en låda för dips och boxjumps. Det är egentligen mest fantasin och kanske ekonomin som sätter gränserna, det mesta går att fixa med tillräckligt bra utrymme! Vårt gym är 20 kvm totalt och vi har nog klämt in så mycket det går där, utan att det ska bli för trångt.

 

Lite bilder kommer här. Klicka på varje bild för att göra den större. 

Bygga eget gym Bygga gym cablecross Bygga gym hemma Bygga hemmagym Hemmagym kettlebells Innan ombyggnad

Share:

3 comments

 1. Snyggt jobbat David!
  Tycker att ni har använt ytan perfekt! Och att du är händig är ju allmänt känt!
  Kommer gärna ner på ett pass nån gång!

  1. Ja det är fantastiskt, speciellt med småbarn hemma, sparar mkt tid!

Leave a Reply